Maar wat is vrijheid eigenlijk?
Ik besloot mij eens in deze vraag te verdiepen en kwam via Wikipedia erachter dat er ook negatieve vrijheid bestaat. Het komt erop neer dat je dan bevrijd moet worden, omdat je onder invloed van anderen staat, dwangmatig handelt of waandenkbeelden hebt. Je zou bijvoorbeeld kunnen redeneren dat je niet in vrijheid je salesvak of ander beroep kunt uitoefenen als je een autoritaire of nogal directieve manager hebt. Daardoor is het een stuk uitdagender om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Helaas komt het weleens voor en opmerkelijk genoeg zijn er dan mensen die toch besluiten bij deze werkgever actief te blijven. Ik ben geen psycholoog, maar wellicht lopen mensen die gewend zijn onder dwang te werken ook minder snel weg, omdat ze al geruime tijd vergeten zijn voor zichzelf op te komen. Zekerheden zijn in dit soort situaties belangrijker geworden dan de eigen vrijheid.

Positieve vrijheid
Deze vorm van vrijheid is vele malen leuker en gezonder, zelfs in een situatie waarin we op dit moment niet zo vrij bij elkaar kunnen zijn als op 5 mei 1945. Positieve vrijheid gaat over het hebben van een vrije wil en de vrijheid inzetten om jouw leven en die van anderen zo plezierig mogelijk in te richten. Ook nu kan je er alles aan doen om je eigen vermogen een boost te geven. Het is de vrijheid om bijvoorbeeld een opleiding te volgen, jezelf op een andere manier met kennis te verrijken of de keuze hebben om iets geheel anders te gaan doen.

Vrijheid en verbondenheid anno 2020
Ondanks dat we minder vrij kunnen bewegen is er letterlijk een grotere verbondenheid dan 75 jaar geleden. We leven immers gelukkig in een online wereld, waarbij bedrijven elkaar nog steeds kunnen ontmoeten en het zakendoen op veel plekken gewoon doorgaat. Gisteren herdachten we dat er voor ons gestreden is waardoor wij in vrijheid kunnen samenleven, samenwerken en vrij kunnen denken en beslissen. 

Mijn persoonlijke conclusie is dan ook dat je zelf in grote mate verantwoordelijk bent voor je eigen vrijheid, zolang je de juiste keuzes maakt en ergens voor durft te staan.

Veel positieve vrijheid toegewenst vanaf m’n thuiswerkplek!

  • Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.