“Zo, dat is een behoorlijk merkwaardige vraag”, zal je misschien denken. Maar laat ik het erop houden dat het te maken heeft met iets wat al dagenlang trending topic is. Ik hoef het aan niemand in Nederland, of zelfs de hele wereld, op dit moment uit te leggen. Het betekent ook dat er nogal wat gevraagd wordt van het aanpassingsvermogen van accountmanagers. Want hoe ga je de komende weken, of zelfs maanden volgens premier Mark Rutte, doen om succesvol te blijven?

Nieuwe manieren vinden om bij nieuwe klanten binnenkomen
Het bezoeken van klanten is in de meeste gevallen uitgesloten. Het alternatief is om dan je smartphone te pakken, maar je zal ook ervaren dat klanten, door allerlei omstandigheden in bijvoorbeeld de thuissituatie, wat moeilijker bereikbaar zijn. En bellen in de avonduren doe je ook niet zomaar. De slimme accountmanager profiteert juist nu van het moment om vooral via sociale media, zoals LinkedIn, binnen te komen. Stuur eens een neutrale uitnodiging om in jouw netwerk te komen of reageer eens op artikelen die potentiële klanten schrijven. Door deze interactie kom je pas echt binnen!

Het winnend maken van jouw CRM systeem
Dit is echt een ‘verroer je wel moment’. Want nu heb je eindelijk de tijd om niet alleen je salesmanager maar ook jezelf blij te maken met een zo volledig mogelijk en up-to-date CRM-systeem. Opschonen en aanvullen dus! Vergeet ook niet dat elke klantrelatie steviger wordt als je meerdere werknemers van een bedrijf in jouw CRM systeem hebt opgenomen. Dus dit keer toch ook maar eens de CIO opnemen of de marketingdirecteur? Bij moderne CRM-systemen kun je overigens  eenvoudig de LinkedIn gegevens transporteren. Heeft jouw bedrijf dat ook?

Groei nu! Neem kennis tot je
Wie denkt dat er even niets te doen valt, die heeft het mis. Succesvolle accountmanagers zijn mensen die altijd doorgaan met het professionaliseren van hun vak. Dus lees, leer, luister een podcast of volg misschien wel een online salesopleiding. Ik help je er graag bij, kijk maar hier. Wat daar staat doen we nu gewoon online. Dat brengt mij gelijk bij de volgende tip:

Communiceer ook online met je klanten
Nu kan je even niet de vergaderruimte bij een klant inlopen om een salespitch te doen. Maar het kan gelukkig nog steeds, door de presentatie online te geven en gebruik te maken van bijvoorbeeld Microsoft Teams of Zoom video conferencing. Neem ook nog even contact op met je marketingcollega als mogelijke klantevenementen geannuleerd zijn. Ze zijn wellicht toch uitvoerbaar door samen een online kennis webinar te organiseren. Mooi toch dat er alternatieven zijn?

Blijf je zitten waar je zit, of verroer je wel…
Nu kan het zo zijn dat je vindt dat het bovenstaande nu inderdaad moet gebeuren om je aan te passen, succesvol te blijven en geld te verdienen. Dan kan het voorkomen dat je erachter komt dat jouw werkgever je daarbij niet faciliteert. Dan werk je bij een werkgever die niet in staat is om snel en modern in te spelen op actuele situaties. Wat je dan doet?

Blijf ook dan niet zitten waar je zit. Verroer je! En neem contact met ons op.

  • Share