Wat als het beoordelingsgesprek eens andersom zou zijn…

Het beoordelingsgesprek wat door jouw manager gevoerd wordt is eenrichtingsverkeer. De werkgever beoordeelt de werknemer waarbij de inhoud van tevoren goed overdacht en vastgelegd is. Of je het daar nu wel of niet mee eens bent doet tijdens dit gesprek niet ter zake. Als het goed is heb je wel mee mogen praten tijdens de periodieke functioneringsgesprekken. Maar wat zou er gebeuren als je eens hardop zou kunnen spreken over het functioneren van jouw salesmanager?

Meestal gebeurt dat niet, behalve bij bedrijven waarbij managers door werknemers op een anonieme manier beoordeeld worden, bijvoorbeeld in zogenaamde ‘Employee Satisfaction Surveys.’ Anoniem, omdat anders de werkverhoudingen kunnen verstoren. Daarom is mijn vraag om eens een cijfer van 0 t/m 10 te geven en je te laten ervaren wat er gebeurt als je wel de ruimte zou krijgen om je vrij uit te spreken tijdens de beoordeling van jouw salesmanager:

Mijn manager zorgt voor werkgeluk (0-10)
Heb je hem of haar weleens verteld hoe blij je bent met de onderlinge samenwerking, of is de realiteit anders? Het meest belangrijke is natuurlijk dat je dagelijks blij en opgewekt je werk doet, want dat straal je ook uit naar klanten en komt gezamenlijk succes ten goede.

Mijn manager maakt optimaal gebruik van mijn saleskwaliteiten (0-10)
Je wordt gefaciliteerd door het management om je salestarget te realiseren, waardoor jij je volledig kan focussen op het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Klopt dat? Of ben jij die hongerige wolf die helaas gevangen zit? “Ik geef jou een tien omdat het zonder jou niet mogelijk was geweest om zoveel nieuwe klanten te bezoeken”, is veel fijner om als beoordeling aan je salesmanager te kunnen geven.

Mijn manager beloont mij vanuit de juiste salarisschaal (0-10)
Ben je tevreden met datgene wat je nu verdient, of heb je het gevoel dat je 20% meer gegeven en gepresteerd hebt dan vorig jaar, maar dit percentage niet terugziet op je loonstrook? Dan profiteert er iemand anders van jouw harde werk is mijn persoonlijke mening. Eens, of denk je daar anders over?

Terugkijkend op 2019 heeft mijn manager mij geholpen met mijn persoonlijke ambities (0-10)
Ongetwijfeld geef je aan het begin van een nieuw jaar je persoonlijke ambities aan. Krijgt jouw manager hier een 10 en kun je al de door jou benoemde ambities afvinken? Hopelijk heb je jezelf kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van opleidingen of aanvullende trainingen. 

En? Wat is er gebeurt door het beoordelingsgesprek eens andersom te doen? 

Tienen verdienen!
Mocht nu blijken dat jouw persoonlijke scores pijnlijk achterblijven dan zou je hardop tegen jezelf moeten zeggen dat begin 2020 een prima moment is om eens een nieuwe stap te maken naar een andere werkgever. Waarom? Omdat er heel veel interessante salesvacatures zijn die jouw tienen verdienen. Maar ook omdat je niet altijd alles kunt zeggen dan je wellicht zou willen.

Veel werkgeluk, persoonlijke groei en mooie verdiensten toegewenst in 2020! We helpen je graag met het realiseren van mooie beoordelingsgesprekken en houden daarbij vooral van tweerichtingsverkeer. Want, wat als je tot de conclusie komt om aan iets anders toe te zijn…

NB: Dat “Wat als…” erg leuk kan zijn, zie je ook hier terug.

  • Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.