“Ieder nadeel heeft z’n voordeel”. Ik moest laatst aan deze bekende uitspraak van wijlen Johan Cruijff denken omdat er volgens meerdere economen een crisis dreigt in 2020 in Nederland. Wat zou die Cruijff filosofie voor effect hebben op de inzet van sales als het plotseling wat minder zou gaan? En toen draaide ik deze Cruijff uitspraak eerst maar eens om.

“Ieder voordeel heeft z’n nadeel”
Het huidige voordeel is dat het ons tot op heden in Nederland economisch voor de wind gegaan is. Dat klinkt best plezierig, maar er zit dus ook een keerzijde aan als het gaat om het aannemen van verkopers. Werkgevers komen voor de situatie te staan dat nieuwe saleskandidaten, vaak hoog opgeleid, meer gaan vragen dan van tevoren is ingeschat. Ze kunnen immers bij concurrenten ook onder goede voorwaarden aan de slag gaan. Op zich is het logisch dat dit gebeurt als er een grotere vraag is dan het aanbod, maar dan moet de nieuwe sales kandidaat wel de beloofde business binnen brengen voor de duurdere lease Audi in plaats van de gebruikelijke VW. Ik wil niemand tekort doen en gun iedereen veel omzet en een mooie salesbaan, maar de kans dat er in een vragende markt soms overboden wordt is wel groter dan in een markt van schaarste, denk ik.

Als het nadeel ‘crisis’ wordt, dan…
De verwachte economische crisis heeft een interessant voordeel. Dan gaat verkopen plotseling veel minder ‘vanzelf’, omdat klanten minder te besteden hebben of kritischer over hun uitgaven na gaan denken. Sales gaat in een crisissituatie echt om overtuigingskracht, nog harder werken en je goed kunnen verdiepen in de klant. Dat is precies wat dit vak zo mooi maakt! Wie ervoor zorgt dat klanten ook in crisistijd bij je blijven is wat ons betreft pas echt een winnaar. Eens?

Wat crisisbestendig verkopen inhoudt?
Die ups- en downs in de economie, die er altijd zullen zijn, hebben we tijdens onze eigen sales carrière zelf meegemaakt. Vandaar dat we graag voorsorteren. Crisisbestendig verkopen houdt in dat we nu al rekening houden dat we professionele saleskandidaten leveren die ook in mindere tijden tot grote prestaties in staat zijn. Hoe we dat doen? Bijvoorbeeld door van tevoren goed in te schatten of een saleskandidaat een ‘hunter’ of relatiebeheerder is en te onderzoeken wat hem of haar drijft. We zijn daarbij altijd op zoek naar saleskandidaten die veel energie hebben, hun afspraken nakomen en ook in mindere tijden hongerig zijn om samen te overleven. Daarnaast zijn we ‘anders dan anderen’ en zorgen we voor nog meer crisisbestendigheid door het geven van salestraining waardoor we op elke positieve of negatieve situatie actueel kunnen inspelen.

Maurice Schill – Sales RecruiterNB: Gebruikte bron m.b.t. crisis: https://www.welingelichtekringen.nl/economie/1167707/meerdere-economen-zijn-het-eens-er-dreigt-een-crisis-in-2020.html

  • Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.